19.2.2012

Nyt synnytetään!

..Luvassa oksennusta, verta, hikeä sekä kipu/onnenkyyneleitä.

Sunnuntai alkuillasta oloni oli voimaton ja vatsaa kipristeli, sen verran osasin kyllä erottaa ettei kipristely meinannut supistuksia, ei sinne päinkään, vatsassa velloi. Siirryin suihkuun lievittämään epämääräistä kipua, kunnes jossain vaiheessa huusin Jossea, että tuo mulle sankon, ja toihan se, mutta muutaman sekunnin myöhässä, olin kerennyt laatottaa kylppärin uuteen uskoon. Melkein heti oksentamisen startattua aloin tuntemaan supistuksia n. 5 minuutin välein ja fiilis oli se, että kohta muuten lähetään. Päätin kuitenkin kärvistellä kotona, jospa ne supparit olisivat lakanneet, viikkojahan oli "vasta" 38+4, mutta tulin kuitenkin toisiin aatoksiin muutaman tunnin koomailun jälkeen ja päätin soitella synnärille niiden mielipidettä asiaan ja sain aika tyrmäävän vastaanoton luurin toisesta päästä "Ei me tänne oksennustaudissa olevia oteta synnyttämään!", anteeks mitä? Heitin kätilölle takasin, että "sehän nähdään" ja hälytin äitini meille Nooan vahdiksi. Vaikka rohkea olenkin, niin emmä sentään kotia halunnu synnyttää.

Lähdettiin Jossen kanssa yhdentoista maissa päivystyksen kautta synnärille (ainut kulkureitti siihen aikaan), hoitsu joutu työntämään mut sängyllä kakkoskerrokseen oikeaan osoitteeseen, koska mun jalat ei pitäneet yhtään, olin kun vieteriukko yrjösankon kanssa. Mukava nuori kätilö otti meidät vastaan ja mä tervehdin häntä mukavasti oksentamalla pitkin mestoja, mut pistettiin käyrille ja kätilö ilmoitti jo tässä vaiheessa, että yön yli jäädään, oli synnytys käynnissä tai ei, olin oksentanut niin kovasti, että halusivat laittaa mut nesteytykseen. Kohdunsuun tilanne ei tässä vaiheessa ollut kummoinen; kanavaa jäljellä muutama sentti, eikä paikat olleet auki kun hikiset 2 cm. Tosiaan synnytys ei ollut käynnistynyt, vaikka supistuksia oli tähän mennessä tullut jo 4 tuntia jatkuvalla syötöllä.
 Vietettiin Jossen kanssa yö (helvetin pitkä yö) toiminpide huoneessa, jossa mua vähän väliä käytiin kurkkimassa ja lisäilemässä nestettä, sillä oksentelu oli jatkunut jo 6 tuntia. Kahden tunnin päästä (03.00) kätilö tuli antamaan mulle supistuksen estolääkettä + pahoinvointi lääkkeen suoraan kannikkaan, sillä supistukset johtuivat pelkästään rajusta oksentelusta, eivätkä avanneet paikkoja yhtään. Funtsittiin kätilön kanssa, että päästään aamusta kotiin jos purjoilu on loppunut, näillä näkymin synnytys ei ollut käynnistymässäkään kun alakerrassa ei mitään tapahtunut. Sain nukuttua muutaman tunnin kunnes heräsin jäätäviin polttoihin (05.30) ja supistuskäyrät huitelivat pilvissä, tässä vaiheessa kätilö kertoi meille, että ilman Pipaa ei kotiin lähdetä.

Supistukset kovenivat kovenemistaan ja mä olin ihan ihmeissäni kivuista, sillä Nooan synnytyksessä "supistukset" olivat lasten leikkiä tähän verrattuna. 09.00 vaihtui kätilö joka passitti mut heti alkutekijöiksi suihkuun, koska muuta kivunlievitystä ei herunut. Kirosin suihkussa jumppapallon päällä/alla, että kuinka kusista tää touhu on, eikä oo ihmisille tarkoitettu, vain eläimet pystyy synnyttämään ilman lääkkeitä. Kinusin kätilöltä, että eikö oksitosiinia voitaisiin laittaa vauhdittaan sitä touhua, mutta kätilö sanoi jyrkän ei:n ja kertoi tilanteen edenneen hienosti. Suihkun jälkeen siirryttiin synnytyshuoneeseen kärvistelemään tulevaa, eikä mennyt kun hujaus ja kello oli jo 10.30 jolloin olin auennut 6 senttiin ja paikalle saatiin anestesialääkäri antamaan mulle spinaalipuudutus, joka meni kyllä vähän reisille mun kovan lihasjännityksen takia ja neuloja jouduttiin tökkimään 6 kertaa ennen kun onnistui, mutta voi että sitten kun se onnistui, niin se kanssa onnistui, mä en tuntenu navasta alaspäin just yhtään mitään. 
Josse alkoi olla jo melko malttamaton supistuskäyrien vierellä (11.30) ja kertoi mulle, ettei jaksa enää odottaa ja voisko Pipa syntyä jo. Voi helvetti, meikäpoika oksentanut ensin 8 tuntia ja kärsinyt turhista suppareista + että jouduin kärsimään oikeista supistuksista ilman kivunlievitystä ihan liian pitkän aikaa mun makuun ja Josse ei jaksa odottaa, arvatkaa itkinkö ja nauroinko samaan aikaan tuolle Jossen "pyynnölle"? Jos totta puhutaan, niin olin itsekin aika malttamaton ja kyselin koko ajan kätilöltä kuinka kauan spinaalin vaikutus kestää ja enhän vaan joudu kärsimään paineen tunteesta, no jouduinko? N. klo 11.10 mulle annettiin oksitosiinia, koska en auennut 9 sentistä enää mihinkään ja Pipa oli viellä aika korkealla, hetki tuosta niin alkoi muuten jytisemään, mun perse oli ihan tulessa ja tunsin kun pieni tyttäremme puski päätään alemmaksi. Ponnistin ensin kylkiasennossa jalka pystyssä, mutta en saanut itseeni mitään tuntumaa, eikä rööristä tullut mitään muuta kun pissaa ja lapsivettä. Vaihdettiin puoli-istuvaan asentoon, niin johan alkoi tapahtumaan. Muistan kun ponnistin ja ponnistin ja mietin samalla, että kumpa tää olisi yhtä nopeasti hoidettu kun isoveikkakin, on muuten aika härskiä kun tietää suunnilleen mitä seuraavaksi tapahtuu. Jossain vaiheessa kätilö käski lopettaa ponnistamisen, koska Pipalla oli kämmen naaman päällä ja samalla kuului kova pamaus, joka tapauksessa ponnistin vielä muutaman kerran ja klo 12.20 syntyi meidän pieni tyttölapsemme 9 pisteellä ja hieman sinisenä. Ja tähän väliin pakko sanoa, että on muuten paskapuhetta, että kivut loppuvat siihen hetkeen kun lapsi on maailmassa. Hetken päästä synnytettiin iso istukka (650g) ja tarkistettiin mahdolliset ompeleiden paikat, mutta niitä ei onneksi ollut, olin siis selvinnyt taas kun koira veräjästä. Hieno vauva oli syntynyt <3

22 kommenttia:

  1. Huhhuh ei sitä kovin usein lähetä oksennustaudissa synnyttelemään :D Ja mä pelkäsin et joudun flunssassa synnyttämään sillon, mut ois kyllä ollu viel inhottavempaa jos ois joutunu jossai oksennustaudissa synnyttää :o Hatunnostot sulle siis! :D Ja ihana pieni Pipa <3 :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ei se mitään herkkua kyllä ollut, mut ihme et näin viikon jälkeen oisin jo valmis synnyttää uudestaan, on se fiilis sen jälkeen niiiin hieno. Pitäsköhän rueta sijaissynnyttäjäks? :O :D

      Poista
    2. Se on! :) hahahhh, ala ihmeessä :D

      Poista
  2. Ihana kertomus :) kyllä naiset on vahvoja kun pystyy tohon ! Paska tuuri toi oksennustauti kyllä. Onneks nyt kaikki hyvin ja teillä on maailman ihanin pieni tyttö ja vähän isompi poika :) onnea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, mä arvostan kyllä jokaista synnyttänyttä naista. Noo, mut ei kato pidä päästä liian helpolla, onhan se jonkun synnytettävä vähän erilaisissa tilanteissa :D Nimenomaan, kiitos :)

      Poista
  3. Hui! Oot sä vaan kova nainen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, tarpeeks kova kun tarve vaatii. Mut niin se oot kuule sinäkin :)

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Harva meistä on rautaaaaaa.. Nojoo, emmä sitä ilolla tehnyt :DD

      Poista
  5. Vau, nää synnytystarinat on kyllä huikeita. Sä kerroit just sen oikean puolen siitä. Jotku kertoo niin siveliäästi kaiken, mut sä kerroit just kaikki nuo pissa yms jutut. Hatunnostot! Itehän en mistään mitään tiiä ku sektiolla tuonu tuon oman pirpanan maailmaan! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sektio tai synnytys, omat haittapuolensa kummassakin :D

      Poista
  6. oot sä kyllä yks supermamma! :D
    synnytystarinat on kyllä aina niin mielenkiintosta luettavaa oli se sitten unelma tai vähemmänunelma synnytys :D

    VastaaPoista
  7. Hyi, en voi kuvitellakkaan miltä tuntuu olla oksennustaudissa synnyttämässä :D
    JA toi on niin totta, että se on paskapuhetta, että kivut loppus het ku seinään. Mä punnasin semmosen 40g vajaa kilosen istukan vielä sen melkeen nelikilosen pojan jälkeen. Eihän se toki samalta tunnu ku ite synnytys mutta kipeetä seki ottaa(ja kipua tietty lievitti se ku silimät pyöreenä ja itkusena mollotin meiän huutavaa poikaa)!!!! :D

    VastaaPoista
  8. Ihan mieletön tarina! Tuli lapsivedestä ja pissasta mieleen oma synnytys ku räjäytin lapsivedet kätilön naamalle XD Mutta aivan ihana tyttö teille kyllä syntyi "hienoisista" sivuongelmista huolimatta! Oot kyllä vahva nainen :)

    VastaaPoista
  9. Melkonen sissi oot ollu! :) Ei tämmöistä kyllä ihan huvikseen kokisi.

    Juu ei pitäis ehkä lukea edes näitä, kun parin kuukauden päästä ois h-hetken aika, mutta minkäs teet. :D

    VastaaPoista
  10. Juu, eine kivut todellakaan lopu siihen kun lapsi syntyy. Tuntui, että se tikkaus oli se kaikkein kamalin vaihe. Tai sitten se johtui siitä pettymyksestä kun luulin, että kivut loppuis tosiaan siihen :)

    Ei käy kyllä kateeksi oksutaudissa synnytys.

    VastaaPoista
  11. Voih mikä söpö! Onnea teille :) Aika sissi mamma

    VastaaPoista
  12. Onnittelut ihanasta tytöstä :) Synnytys kuulostaa kyllä hurjalta, mutta onneksi se on nyt ohi.

    Mie olin näitä ihme tapauksia, jolta kivut loppu heti lapsen ulostautumiseen :P En ees huomannu, millon istukka tuli ulos tai sitä tikkausta... Varmaan vaan puudutukset vielä vaikutti.

    VastaaPoista
  13. Vähän tuli ikävä synnyttämään??!! Oikeesti :D

    Mulla tuli 750g istukka sillee plops vaan eikä tuntunu missään :D Ompeleet sattu, mut ilokaasua sai vetää siihen hätään, joten pää sekasin vauva kainalossa niistäkin selvittiin..

    Onnea pipasta! :)

    VastaaPoista
  14. Voi Hanna <3 melkonen tarina täynnä tunteita laidasta laitaan. Ja tulos on aivan ihana =)!

    VastaaPoista
  15. Ihania nää synnytystarinat aina! :) paljo teille tuli muksuille ikäeroa? Mieletön toi sun istukka ollu, sain ite taivasteluja jo 530g istukasta ja nuoraki oli 70senttinen :D Hurjaa tuo sun oksentelu ollu! oliko sulla siis ihan tuo synnytyksestä johtuvaa vai mahatauti?? Se on kohtuullisen kipiää touhua synnyttää lapsi ilman mitään puudutteita, me ehdittiin toiselta pojalta olla sairaalassa 50min ennenkuin makas jo tissien välissä.. Iuh. Enskerralla pistän teltan OYSin parkkipaikalle pystyyn jo kuukautta ennen laskettua aikaa :D

    VastaaPoista

ASIAA NÄÄS