23.9.2011

Miks me ei vaan voitais olla terveitä?


Tätäkö tämä meidän elämä on? Astmalääkettä ja päivystystä päivystyksen sekä muiden lääkärireissujen perään? Tilanne oli eilen Noukan kohdalla tosi surkea ja päästiin jonojen ohi päivystykseen, jossa totesivat happisaturaatioiden olevan liian matalat (mennessä 94 ja lähtiessä 96, vaikka hyväksyvät vasta kotiutukseen 98-99 % arvot), jostain syystä kuitenkin kotiin päästiin kera uuden ventoline-reseptin, sekä tiedon siitä että konsultaatio keuhkopolille on saatu, sentään jotain positiivista! Heti jos tilanne huononee, niin lähdemme osastolle tarkkailuun, mutta tähän mennessä tarvetta ei ole ollut, yökin selvittiin ilman lääkettä. 

Jos joku teistä lukijoista päättää rueta nyt dissaamaan röökinpoltosta, niin turha vaiva. Mä olen jo tarpeeksi suuri riskitekijä lapseni astmaan ja tupakointi ei siihen vaikuta ollenkaan. Kiitos kumminkin vaivannäöstä, jos olit jo kirjottamassa törkeyksiä ja omia teorioita poikani sairastumisesta. 

20 kommenttia:

  1. Mitä tarkotat sillä et sä olet suuri riskitekijä lapsesi astmaan?

    VastaaPoista
  2. No sitä että mulla on astma ja se periytyy helposti.

    VastaaPoista
  3. Astma ei tule tupakanpoltosta! tupakka voi tosin pahentaa oireita, mutta veikkaan että Nooa ei joudu tupakansavuja haistelemaan.
    Nooalle paranemisia ja toivottavasti keuhkopolilla osaavat määrätä pienelle oikean lääkityksen :)

    VastaaPoista
  4. kyllähän se tupakankin poltto siihen vaikuttaa, turha koittaa selittää mitn muuta. ja voisit ottaa ittees niskasta kiinni ja miettiä mitä tupakanpoltto raskausaikana vaikuttaa esim. tähän uuteen vauvaan?
    se on julmaa ja välinpitämätöntä uutta elämää kohtaan.

    VastaaPoista
  5. hei haloo? polttamalla raskausaikana et oo kauheesti edesauttanu nooan tilannetta, vaikka tiesit että nooa voi saada astman perintötekijöiden takia? niin eikun lisäämään sitä riskiä polttamalla.

    VastaaPoista
  6. nuokki: No ei joudu ei, vaikka oonki kauhee monsteri-mutsi, eikö :-----D Toivotaan, loppuu tää rumba!

    Anonyymi 1: Käyppä lukemassa niitä oppikirjojas enemmän ja tuu sit uudestaan avautumaan. Voisit oikeestaa ite ottaa ittees niskasta kiinni ja mennä av palstalle selittelee noita juttujas, kiitos nam.

    Ano 2: Haloo? Luuletko sä ihan tosissas että mä en oo ollu tietonen että raskausaikana polttaminen ei oo hyväks, ihan kun olis ilman raskauttakaan. Av:lle ykkösen perässä^^

    VastaaPoista
  7. Sehän onkin kaikkien anonyymien asia, että poltatko tupakkia raskausaikana vai et.. :-) Ja anonyymit vois joskus esiintyä omalla nimellä eikä aina vaan anonyymeina.

    VastaaPoista
  8. tsemppiä sinne ja koittakaa jaksella! Toivottavasti kaikki kääntyy parhain päin pian! :)

    VastaaPoista
  9. Imetätkö/imetitkö Nooaa? Itse lopetin tupakoinnin raskauden puolessa välissä, mutta nykyään on päässyt aina välillä lipsumaan ja vauva siis täysimetyksessä. Tuli vaan mieleen :)

    VastaaPoista
  10. Tervetuloa Ventoline kerhoon. Teillä sentään toimii toi homma, ettekä oo toivonmukaan kuutta kuukautta kipeänä ilman syytä -.- Toivottavasti ette joudu osastolle, that sucks.

    VastaaPoista
  11. Ei voi kyllä tajuta ihmisiä jotka tulee moralisoimaan toisia. Ihanko se ei ois jokaisen oma asia polttaako vai ei? HUOH anonyymit -.- Oikeen ärsyttää tommonen tekopyhä paskanpuhuminen :D

    Tsemppiä teille ja toivottavasti Nooa saa kunnon lääkityksen! Ja hyvää odotusaikaa sulle(teille) :)

    VastaaPoista
  12. jos polttaa raskausaikana nii se on tosi pieni mahdollisuus joku 1/1000 mikä siitä astman saa. enemmän astma on perinnöllisempää ja jos vanhemmilla on astma nii se on melkee se ja sama polttaa ko vai ei ku se ei siihen mitenkää vaikuta. tietty on aina parempi jos lopettaa mut ei kellää oo mitää oikeutta mennä toista haukkumaan varsinkaa ku ei mistään mitään tiiä.

    VastaaPoista
  13. Tsemppiä, on varmasti rankkaa! Iso paranemishali pikkuiselle!

    Hhhhmmm. Ymmärrän, että koet varmasti tunnontuskia ilman valitustakin ja siksi en sitä aio tehdä. Tottakai tupakointi siinä missä alkoholi ja huumeidenkin käyttö raskausaikana on oma asia, mutta kiistaton totuus on se, että syntymättömälle lapselle kaikki nuo on kehitykselle suureksi haitaksi. Sen tiesitkin, joten ei siitä enempää tämä seuraava kommentti antaa ajattelun aihetta kaikille niille polttajille, jotka EI myönnä faktoja. Se on aika erikoista, että tilastolliset ja tieteellisesti todistetut faktat ei päde, koska jokaisella on serkunserkku, jonka mutsi on ryypännyt koko raskausajan ja se serkunserkku väitteli tohtoriks, joten alkoholi raskausaikana ei voi olla vaarallista. Kenellekään.:) Minä en kyllä edes tiennyt, että poltat, se ei ole tullut missään ilmi. Haluaisinkin vielä kysyä sinulta "Laukku", mitkä kaikki menee raskausaikana kategoriaan "oma asia" mm. näistä artikkeleista: Tupakointi, Huumeet, Pahoinpitely (onko eroa esimerkiksi tukkapöllyllä tai selkäsaunalla), Alkoholi, Insesti, lääkkeiden väärinkäyttö? Minusta ei voi ajatella ihan niinkään, että on jokaisen oma asia vetääkö raskausaikana joka toinen viikko kännit. No, kukin tyylillään ja meitä on moneksi.

    VastaaPoista
  14. "jos polttaa raskausaikana nii se on tosi pieni mahdollisuus joku 1/1000 mikä siitä astman saa. enemmän astma on perinnöllisempää ja jos vanhemmilla on astma nii se on melkee se ja sama polttaa ko vai ei ku se ei siihen mitenkää vaikuta. tietty on aina parempi jos lopettaa mut ei kellää oo mitää oikeutta mennä toista haukkumaan varsinkaa ku ei mistään mitään tiiä."

    Ihan pakko vielä kysyä, että mikähän on sinun tilastosi lähde? Korrelaatiosuhde ei nyt ihan täsmää.

    -Lääkiksessä kolmatta vuotta

    VastaaPoista
  15. astmalääkärin kertomia faktoja. itse myös ravannut siellä lapsen kanssa ja en ole edes polttanut raskaus aikana ja sattui kuitenkin lääkärin kanssa tämä puheeksi. veikkaan että astmalääkäriksi erikoistunut tietää vähän paremmin kun kolmatta vuotta lääkiksessä opiskeleva. :D mutta mitä turhaa sitä tälläsestä aiheesta jauhamaan koska eiköhän kukakin tiedä mitä tekee ja itse olen sitä mieltä että jos toinen polttaa raskaus aikana ei siitä voi tuomita. paranemisia nooalle ja jaksamisia äidille <3

    VastaaPoista
  16. Kiitti teille kivoille! :) Kyllä tää tästä kunhan lähetettä saadaan!

    Ja te nihilistit! Onko luetun ymmärtämisessä jotain vikaa? Tekstissäni lukee selvällä suomenkielellä "Jos joku teistä lukijoista päättää rueta nyt dissaamaan röökinpoltosta, niin turha vaiva. Mä olen jo tarpeeksi suuri riskitekijä lapseni astmaan ja tupakointi ei siihen vaikuta ollenkaan. Kiitos kumminkin vaivannäöstä, jos olit jo kirjottamassa törkeyksiä ja omia teorioita poikani sairastumisesta. "!!!! Mikä teillä meni vikaan?

    Ja yhä edelleen tiedän, että tupakointi ei ole hyväksi raskausaikana tai muutenkaan, ja sinä nyymi kuka huumeista ja alkoholista täällä kirjoittelet, huumeet eivät koskaan ole kuuluneet toimenkuvaani ja alkoholikin ollut hetkisen jo katkolla, eikun aivan. Kävinhän Nooan syntymän jälkeen 2 kertaa viihteellä, mutta vastassanihan ei silloin vielä uutta elämää kasvanut. Vaikka et ehkä sitä suoranaisesti mulle paasannut, mut mun mielestä tollaset jutut kuuluu edelleen sinne av:palstalle, jossa voitte ruotia ja puida sitten tällaisia asioita!

    Hei! Enkä mä lapselleni kuolemantuomiota ole aihetuttanut, poika on perusterve 8kuinen, niinkuin lääkäri saneli siihen nauhuriinsa. Älkää tulko tohtoroimaan tänne. Ja sinä "Lääkiksessä kolme vuotta" jatka kirjojesi lukemista.. Luotan kyllä keuhkolääkäriini 100%, siis huomattavasti enemmän kun sinunlaiseesi kandiin!

    Cheer up!

    VastaaPoista
  17. Haluan vielä vastata, että luetun ymmärtämisessäni ei ainakaan toistaiseksi ole todettu mitään vikaa. En silti kiellä etteikö sitä voisi ollakin.:O) Minulle blogietiketti on vielä aivan tuntematon ja lääkiksessä opiskelevana aihe oli sellainen johon halusin tarttua. (Jatkossa aion kommentoida vain positiivisia asioita, ei valitusta.:O) Ehkä en kuulu ihan blogisi kohderyhmään, nimi ja kuva olivat vain niin hauskoja, että aloin lukea. Myönnän se varmaankin oli virhe. Anteeksi!

    Ihmettelen vain sitä, että joku kokenut allergia- ja astmalääkäri voisi todella sanoa ettei tupakointi raskausaikana merkkaa juurikaan jos perintötekijät tarjoavat kohonneen riskitekijän astmalle. Minusta asia on päinvastoin. Lisäksi ihmittelen sitä, että asioista, jotka eivät ole mielipiteitä (vrt. auto on punainen tai punainen on ruma väri) voidaan muodostaa halutunlainen käsitys kiistaton faktatieto unohtaen.

    Ei syy-seuraus- suhde aina nyt ole niin ilmeinen: "tupakoit raskausaikana ja lapsesi saa astman tai jos et tupakoi niin astmaa ei tule". Tosiasia on kuitenkin se, että tupakointi raskausaikana (vaikkakin se on jokaisen oman harkinnan alla tekeekö sitä vai ei) voi altistaa lapsen astmalle ja monille muillekin sairauksille. Tupakoinnin lopettaminen on varmasti hankalaa ja siksi voi olla helpompi ajatella, että joku ulkoinen tekijä on syypää, en minä. Näin se voi jossain tapauksissa ollakin. Sinä olet varmasti hyvä äiti!

    Toivon teille paranemista!

    T: Nihilisti, jolla todellakin on vielä paljon kirjoja luettavana ennenkuin pääsen tituleeraamaan itseäni lääkäriksi (ll). Yritin googlettaa, mutta en löytänyt vastausta siihen, mikä on av?

    VastaaPoista
  18. No näimpä! JUURIKAAN on aika oikea sanavalinta. Mutta jatka blogini lukemista jos kerta tykkäsit, mut älä pliis tuu mua syyttelee noin jyrkästi.

    Usko vaan hyvällä että tällä kertaa astma johtunee siitä, että se minulta periytyy, niinkuin minulle on periytynyt isäni puolelta!

    ps. mielellään en olisi ikinä alkanut tupakoimaan, mut toi sun teksti oli jostain kohdin kun suoraan nicorette mainoksesta/esitteestä.

    pss. jätä vastaamatta

    VastaaPoista
  19. "Haluaisinkin vielä kysyä sinulta "Laukku", mitkä kaikki menee raskausaikana kategoriaan "oma asia" mm. näistä artikkeleista: Tupakointi, Huumeet, Pahoinpitely (onko eroa esimerkiksi tukkapöllyllä tai selkäsaunalla), Alkoholi, Insesti, lääkkeiden väärinkäyttö?"

    Anteeksi nyt kun kysyn mutta annoinko jotenkin ymmärtää, että kaikki mitä raskausaikana tekee on "oma asia" eli hyväksyttävää? En tietääkseni. Mutta MINUN mielestäni tupakanpoltto kuuluu tähän "oma asia" kategoriaan.. Neuvolassakin olen kuullut sanottavan, että mielummin äiti polttaa raskausaikanakin kuin sitten on niin stressaantunut siitä lopettamisesta, josta on sitten vauvalle vielä suurempi haitta.
    Ja entäs ne lapset jotka sitten saa astman vaikka äiti ei poltakkaan? MIKÄS SIINÄ ON SITTEN SYYNÄ? Muuten vaan paskamutsi? :D Että turha mun mielestäni mitään syyttelyä tässä harrastaa, lapsella on astma ja piste. Ja kohonnut riski myös koska äidillä on. Piste.

    TSEMPPIÄ BUUHANNA, näitä moralisoijia kyllä riittää!! :)

    VastaaPoista

ASIAA NÄÄS